GMO sprzyja tyciu i otyłości

Otyłość to powszechny problem, z którym zmagają się również Polacy. Siedzący tryb życia, przetworzona żywność oraz ogromne ilości cukru i soli to główni winowajcy problemów z utrzymaniem właściwej masy ciała. Jednak ostatnie doniesienia naukowców wykazały związek pomiędzy otyłością a GMO. 

Continue reading

Niezawodne kombinacje – duety, które poprawią stan Twojego zdrowia – część 2

Awokado + sałatka = piękna cera

W wielu warzywach znajdziemy karotenoidy, które zmniejszają uszkodzenia spowodowane działaniem wolnych rodników i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Badania wykazały, że u osób, które jadały sałatkę z awokado, sałaty, szpinaku i marchwi, zauważono 15 razy większą wchłanialność karotenoidów niż w przypadku osób, które nie jadły sałatki z awokado. Za wysoką skuteczność wchłaniania karotenoidów odpowiedzialne są tłuszcze, a awokado jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Continue reading